Bron: Met dank aan de stichting Tsedaka te Gouda nemen wij het volgende over:

18 april 2018 – ‘Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet’ op 3 mei

Op donderdag 3 mei 2018 heeft in Gouda het dubbelprogramma ‘Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet’ plaats. Het Joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Gouda staan centraal.

In elf woonhuizen en locaties waar de geschiedenis zich afspeelde, vertellen huidige bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie alsmede het programma kunt u vinden op Open Joodse Huizen.

Het programma is een initiatief van Streekarchief Midden-Holland, Stichting Gouds Metaheerhuis en Verzetsmuseum Zuid-Holland, en wordt ondersteund door Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.

9 april 2018 – 4 Mei-herdenking ter gedachtenis omgebrachte Joden uit Gouda

In verband met de jaarlijkse dodenherdenking worden in Gouda op vrijdag 4 mei a.s. twee bijeenkomsten gehouden ter gedachtenis van de omgebrachte Joodse stadgenoten.

Om 18.25 uur belegt de Stichting Tsedaka een herdenking bij de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, nu het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente. Als spreekster zal mevrouw Ada Prins van stichting Tsedaka vertellen over haar ervaringen als Joodse vrouw tijdens haar onderduiktijd in de oorlog.

Daarna, om 19.10 uur, houdt de Stichting Gouds Metaheerhuis een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis achter gebouw De Haven, Oosthaven 31. Het Metaheerhuis is ingericht als gedenkplaats voor alle Joodse inwoners van Gouda die tijdens de bezettingsjaren om het leven zijn gebracht. Er worden 2 maal 12 namen gelezen, gevolgd door het zeggen van kaddisj, de heiliging van Gods Naam.

Vervolgens kan men om half acht meelopen met de Stille Tocht, die dan richting Markt gaat. Bij het Joodse Poortje, het monument aan de Jeruzalemstraat, zal door het bestuur van de Stichting Gouds Metaheerhuis een bloemstuk worden gelegd dat is betaald uit een legaat van wijlen mevrouw Meijer-Teixeira de Mattos, de laatste directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda.

Een ieder is voor elk van de bijeenkomsten hartelijk uitgenodigd.

Voor meer informatie: [email protected]
Zie ook 4 Mei-plechtigheid.